Saptamana Nationala a Voluntariatului 14-20 mai 2012

SNV va duce poVESTEA voluntariatului in toate comunitatile unde exista organizatii si institutii care implica voluntari, centre de voluntariat. scoli, biblioteci si grupuri cu initiativa!

SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. SNV inseamna evenimente de crestere a profilului voluntarilor in comunitate si actiuni de voluntariat public pentru:

  • protectia mediului si animalelor
  • sprijinirea celor dezavantajati
  • apararea drepturilor omului
  • infrumusetarea si dezvoltarea comunitatii
  • promovarea valorilor culturale
  • sport si stil de viata sanatos
  • educatie

si multe altele!

Peste 10 editii, 500 de evenimente publice concomitente cu, pentru si despre voluntari, 45.000 de beneficiari & participanti la evenimente, peste 200 de organizatii – parteneri locali care deruleaza activitati, 150 de localitati din 41 de judete plus capitala, peste 4000 de voluntari implicati doar in organizare – acesta este bilantul editiei anterioare a Saptamanii Nationale a Voluntariatului, cel mai mare eveniment anual de celebrare a voluntariatului si de apreciere publica a voluntarilor din Romania.

An de an, partenerii locali ai evenimentului – centre de voluntariat si alte asociatii, fundatii, institutii, grupuri informale si companii responsabile social care au ales sa se alature SNV – aduc impreuna idei de schimbare si promovare, voluntari, resurse si diversi sustinatori pentru ca, prin actiuni si evenimente in comunitate, sa atraga atentia concetatenilor lor asupra importantei si valorii implicarii in viata comunitatii prin voluntariat. SNV inseamna actiuni de voluntariat in domenii pornind de la ecologie la sanatate, social, educatie, cultura, civic: targuri de oferte de voluntariat, evenimente stradale, actiuni de igienizare, colecte de obiecte si carti, campanii de sensibilizare, actiuni in beneficiul persoanelor institutionalizate, constructia de adaposturi, manifestari cultural-artistice, gale, prezentari si dezbateri pe teme de voluntariat si multe altele, derulate in locatii dintre cele mai diverse, derulate de organizatii, institutii si grupuri dintre cele mai diverse.

Vrei sa duci poVESTEA voluntariatului in comunitatea ta?

Reprezinti o organizatie, o institutie sau un grup de initiativa?

Daca voluntariatul este o valoare in organizatia ta, inscrie-te ca partener local SNV si trimite-ne evenimentele prin care vrei sa marchezi SNV in comunitatea ta! Marcheaza perioada 14-20 mai in agenda si planifica impreuna cu colegii si voluntarii organizatiei tale si cu alte organizatii sau institutii din localitate un eveniment sau o actiune de voluntariat public pentru comunitatea voastra locala. Te alaturi astfel celorlalte organizatii din tara care sarbatoresc voluntariatul in fiecare primavara, promovezi activitatile organizatiei tale, recunosti meritele voluntarilor vostri de peste an, faci noi contacte, atragi noi voluntari, noi simpatizanti, sponsori si presa.

Citeste informatiile de pe site, gaseste raspunsuri la Intrebari frecvente, intra pe sectiunea Calendar si foloseste formularul online pentru a iti inscrie organizatia! Poti consulta si sectiunea Banca de Idei sau Editii Anterioare pentru a te inspira din activitatile derulate de alte organizatii in anii anteriori.

Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, coordonatorul SNV, vine in sprijinul activitatilor voastre afiliate la SNV cu tricouri personalizate cu sloganul din acest an – Voluntariatul nu e o poveste. Voluntariatul e de povestit! – si machete pentru postere si fluturasi pe care le puteti imprima. Tricourile vor fi distribuite organizatiilor care isi inscriu activitati in Calendarul online si care opteaza pentru acest lucru in formularul de inscriere online. Materialele vor fi alocate in ordinea inscrierii organizatiilor in Calendar, pana la epuizarea stocului disponibil. Cantitatile specifice vor fi stabilite in functie de relevanta si amploarea activitatilor inscrise in Calendar. Materialele promotionale SNV 2012 vor fi expediate la finalul lunii aprilie, la adresele postale specificate in formularul online.

Vrei sa spui povestea voluntarilor din SNV?

Daca voluntariatul e o valoare importanta pentru tine ca jurnalist sau ca blogger si crezi in puterea comunitatii de a schimba in bine lucrurile din jur, sarbatoreste impreuna cu noi SNV anul acesta. Scrie despre SNV si evenimentele din zona ta, contacteaza partenerii locali SNV si afla povestile voluntarilor care se implica in aceste organizatii nu doar in SNV, ci pe tot parcursul anului. Sectiunea Calendar reuneste evenimentele care vor fi derulate de partenerii locali ai SNV 2012 din intreaga tara. Transforma povestile in realitate in primavara aceasta si arata comunitati tale ca voluntariatul nu e o poveste, e de povestit!

 

Impreuna putem atrage sub umbrela SNV cat mai multe organizatii, institutii si firme care sa implementeze actiuni publice de voluntariat in beneficiul comunitatilor lor, voluntari care sa se mobilizeze in decursul acestei Saptamani si sa se implice in programe de voluntariat pe tot parcursul anului si presa care sa reflecte si sa scoata in evidenta povestile voluntarilor si organizatiilor din spatele lor.

Te putem ajuta cu alte resurse despre voluntari & voluntariat? Intra pe www.provobis.ro pentru a rasfoi (in coloana din dreapta) publicatia noastra anuala Portret de Voluntar (5 editii prezentant sute de voluntari diversi din tara) , documentele noastre de pozitie despre voluntariat si valoarea sa, Ghidul de Implicare in Comunitate (zeci de idei de activitati de voluntariat). Sau contacteaza-ne la comunicare@provobis.ro!

Vrei sa te implici ca voluntar?

Urmareste derularea SNV si participa la actiunile SNV din zona ta, Calendarul SNV te poate ajuta sa vezi cine ce activitati desfasoara! Contacteaza o organizatie din localitatea ta, mobilizeaza un grup de prieteni si propune-le o idee de actiune de voluntariat pentru a marca SNV 2012 sau intra pe sectiunea Calendar pentru a cauta & te alatura unei activitati deja planificate in localitatea ta.

De asemenea, nu uita nici de centrul de voluntariat din zona ta , intra pe sectiunea “Resurse despre voluntariat” pentru a afla si alte informatii si pagini pe care poti gasi oportunitati de voluntariat. Sau acceseaza acest site pentru inspiratie!

SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. Evenimentul a fost initiat in 2002, este coordonat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si este implementat in colaborare cu VOLUM – Federatia Organizatiilor care sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania si partenerii locali ai SNV. Pentru detalii si idei de implicare contacteaza Pro Vobis la email programe@provobis.ro, tel/fax: 0264-412897, mobil 0755-045103.