Cum sa faci proiecte “verzi”?

Cum sa faci proiecte “verzi” ?

Curs de formare
8-13 Aprilie 2013 | Lituania

Organizator : Agentia Internationala a Cooperarii de Tineret (Lituania) (Agentia Nationala )
Co-organizator :Interkulturelles Zentrum – Österreichische Agentur “Jugend in Aktion” (Agentia Nationala)

Descriere
Scopul proiectului este de a forma o imagine generala a competentelor de management in domeniul proiectelor ecologice in cadrul programului Tineret in Actiune. 
Daca esti interesat in a afla informatii despre proiectele verzi sau sa aduci o schimbare in grija fata de mediu si sa inpiri si alte persoane sa faca acelasi lucru sau daca vrei doar sa impartasesti experientele tale din proiectele ecologice ESTI invitat la acest curs de formare.

Vom crea un spatiu pentru un numar de 25 de leaderi de tineret sau lucratori in domeniul tineretului din diferite medii, varste si experiente sa invete, sa impataseasca si sa dezvolte proiecte si retele. Pe durata cursului de formare vom invata cai practice de utilizare a instrumentelor si metodelor de management. De asemenea, vom dedica timp dezvoltarii ideilor de proiecte si le vom lasa sa „creasca” cu ajutorul grupului, impartasind idei sau planuri similare. Mai mult decat atat, exista posibilitatea de a avea feed-back asupra ideilor si sa gasim o posibilitate de finantare a proiectului tau dar si sa gasesti parteneri prin programul Tineret in Actiune.

In afara cunostintelor teoretice pe care le vom transmite, exista suficient spatiu pentru workshop-uri practice si schimburi informale. Ne propunem ca la sfarsitul cursului sa avem un set de instrumente – creat din idei verzi, informatii, comunicatii, metode, aptitudini etc. , impartasite pe parcursul timpului petrecut impreuna.

Obiective
Scopul proiectului este de a forma o imagine generala a competentelor de management din viata si munca de zi cu zi in domeniul proiectelor ecologice Asteptam de la participanti, pe durata cursului:

• Sa reflecteze la valorile verzi personale, atitudinile si experientele sale din viata si munca de zi cu zi.
• Sa impartaseasca abordari referitoare la ce inseamna a fi „verde” in comunitatea si in tara participantului.
• Sa dobandeasca competentele si incredere in inceperea unui proiect verde si sa puna ideea in aplicare;
• Sa schimbe opinii cu ceilalti participanti despre cum pot schimba gradul de constientizare fata de mediu in randul populatiei tarii din care provin.
• Sa gaseasca o strategie „cum sa fii verde in viata si munca de zi cu zi”
• Sa foloseasca cunostintele din „Tineret in Actiune” in finatarea de proiecte.

Grup Tinta
Persoane care
• sunt in varsta de peste 18 ani ,
• sunt motivate sa fie mai „verzi” in viata si sa puna ideile verzi in aplicare
• doresc sa faca viziunea lor verde o realitate ,
• ar dori sa impartaseasca experiente pe aceasta tema,
• provin din organizatii non-profit sau grupe de initiativa ,
• pot comunica in limba engleza.
Invitam doar participanti din tarile Programului.

Formatori:
Clemens Österreicher,*1982, Magister rerum socialium oeconomicarumque, un formator liber profesionist si facilitator al invatarii, sprijin in dezvoltarea personala sau de grup, superviser, coacher si educator pentru afaceri. Lucreaza cu scoli, ONG-uri, retele, in special in invatarea non-formala. Partenerii sai sunt: Austrian Youth Enviromental Platform (JUMP), Citybound Vienna, Iacone Training, the Austrian Children’s Cancer Aid Society si altii, lucreaza cu tineri adulti si ii ajuta in orientarea in domeniul profesiilor verzi si in proiectele verzi.

Akvilė Budreckytė din Lituania lucreaza ca formator din 2006 si cu Agentia Nationala din Lituania din 2008. Are experienta atat ca trainer cat si ca manager de proiect, dezvoltand proiecte si organizand diferite seminarii nationale si internationale, cursuri de formare si workshop-uri pentru tineri, ONG-uri si institutii guvernamentale. Akvilė a fost voluntar SEV intr-un proiect eco in Germania (2002-2003) si acest lucru a ajutat-o in a-si schimba atitudinea si modul de gandire catre viata sustenabila ecologica.

Eligibilitate
Acest curs este pentru 25 de participanti
din Tarile Programului Tineret in Actiune

si recomandat pentru
Lucratori din domeniul tineretului , Leaderi de Tineret, Manageri de proiect
Limbi de lucru : Engleza

Costuri
- Hosting (cazare si masa) si costurile programului sunt acoperite de Agentia Nationala din Lituania
- Costurile de transport pentru tarile din program pot fi acoperite de Agentiile Nationale locale ( inainte de a depune candidatura va rugam intrebati la Agentia Nationala daca accepta sa acopere aceste costuri)

Data
Termen limita de depunere a candidaturii: 17 Februarie 2013
Data selectiei: 04 Martie 2013

Contact
Giedre Kniukstaite
Facebook: http://www.facebook.com/veiklusjaunimas
Website: http://www.jtba.lt
Website: http://www.jugendinaktion.at
E-Mail: mainai@jtba.lt
Tel : +370 5 249 7003

Link-uri utile
http://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/how-to-make-green-projects.3308/