„Licențe libere și resurse educaționale deschise”, Iași, 28 februarie

Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice vă invită să participați la seminarul „Licențe libere și resurse educaționale deschise”, un atelier conceput în scopul de a oferi tuturor celor interesați (bibliotecari, profesori, studenți, cercetători, autori) informațiile de care au nevoie pentru a valorifica resursele digitale cu acces deschis sau pentru a contribui la dezvoltarea lor. 

Seminarul face parte dintr-o serie de evenimente publice organizate în cadrul unui program național de informare pe această temă, program la implementarea căruia participă Fundația Soros, Asociația pentru Tehnologie și Internet și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

Lucrările seminarului vor avea loc vineri, 28 februarie, între orele 10 și 14, în sala D1 (corpul D).

Invitați: Bogdan Manolea (ApTI), Nicolaie Constantinescu (ANBPR)

Moderator: Ovidiu Gherasim-Proca

Tehnologiile informației au schimbat în mare măsură practicile sociale, fie că avem în vedere comunicarea de masă, fie că ne referim la modul în care sunt produse, distribuite sau apreciate valorile culturale. Din această perspectivă, probabil cel mai vizibil efect al informatizării și al creșterii accesului la resursele digitale este cel de „democratizare” a cunoașterii, în sensul că monopolurile culturale și restricțiile referitoare la utilizarea patrimoniului cultural global sunt din ce în ce mai greu de susținut, iar practicile tradiționale ce li se asociază sunt din ce în ce mai des contestate.

Producerea și re-producerea culturii ia forme noi, uneori prea puțin înțelese sau prea puțin valorificate. Utilizarea resurselor educaționale deschise este doar una dintre oportunitățile pe care le oferă această transformare progresivă a culturii contemporane.

Astăzi, studenții, profesorii și cercetătorii pot audia cursurile unor universități prestigioase, pot consulta lucrări științifice, pot utiliza seturi de date disponibile online, toate acestea fiind oferite publicului în spiritul principiului „accesului deschis” (open access). Totuși, puțini cunosc amănuntele de ordin juridic care fac posibil acest lucru.

Sursa: www.uaic.ro